söndag 23 maj 2010

Sök

Så var det dax för sök idag. Ska bli spännande för det har jag ingen koll på innan hur det går till mer än att det är någon som gömmer sig i skogen :-) Vädret började som igår, molnigt och rätt blåsigt fast inte längst inne i skogen där vi var. Vi samlades vid brukshundklubben och körde tillsammans därifrån. Det blev samma gäng idag men med ny ledare, Lena. Rätt skoj att det var samma folk för då kände hundarna varandra lite och behövde inte börja om med att skälla in dom som Enzo gärna gör när det är nya hundar.

Idag styrde vi bilarna lite ut ur skogen för att parkera. Själva söket gjorde vi en bit in i skogen och under tiden fick som andra hundarna vänta i bilarna. Men först tog vi en liten fika och gick igenom lite teori.
Sen var det dax att vandra ut i skogen. Först vallade vi av två rutor som var 50x50m på vars en sida av vägen. Vi gick för att sätta våra lukter över hela området så att inte bara dens doft som gick ut för att gömma sig skulle lukta. I sök vill man att hunden luktar i luften till motsats från spår där näsan ska vara nere på marken. När vi vallade av området fick vi syn på älgbajs :-) har aldrig sett det tidigare. Så här såg det ut, fast man ser inte hur stora dom verkligen var.
Här står vårt lilla gäng efter vi har vallat områdena för att få lite mer information.
Så var det dax för första hunden att testa sök och först ut var Cesar med matte Anna. Lena var figurant. Här försöker hon få Cesar att bli intresserad av henne och på det sett vilja leta upp henne när hon väl lagt sig i skogen och gömt sig.
Lena kollade även hur vinden blåste för att det skulle bli lättare att veta hur man skulle gå ut mot där hon låg. Vinden ska helst gå från figuranten mot hunden då fångar hunden upp lukten i luften.
Här väntar Susanna och Fajsty på att figuranten Jeanette ska gömma sig. Helst ska hunden fånga upp lukten i luften men för att göra det lite lättare så fick hundarna ibland se när figuranten gömde sig. Vi testade bägge varianterna under dagen.
Varje hund fick leta upp 3 figuranter varje omgång. Fast en gick ut åt gången. Här är det Tommy som är figurant åt Desiree med Nikita.
Sen var det vår tur som jag inte har tagit några foton på. Det gick rätt bra om man tänker på att han inte hade någon aning om vad han skulle göra. Men gick först ut mot där figuranten låg och lät hunden själv visa vägen och fick den upp vittringen så släppte man hunden eller så fick man hänga på. Vissa gånger hittade dom figuranter medan vissa då gick det inte alls.

Sist ut var det Jeanette med Dixie.
När alla hade gjort det så var det dax för att köra iväg och grilla. Idag var det inte lika härligt som igår men det var väldigt gott med en fika :-) När vi sen körde igen tog vi ett annat ställe i skogen. Jag tyckte det gick mycket bättre efter fikan i alla fall för Enzo. När Lena var figurant gömde hon sig inne bland granarna och han fick se var hon gömde sig och han stack rakt emot henne men sen verkade som han inte såg eller luktade henne och man såg hur han luktade i luften och sprang runt för att få upp lukten igen och när han väl fick det for han in i bland granarna. Han hamnade från fel sida så han kom knappt fram men inte gav han sig hihi han såg ut som en kanin när han skuttade inne bland grannarna och var så glad när han kom fram till henna :-)

Såklart visade Lena med sin hund som jag tyvärr inte kommer ihåg varken ras eller namn på. Men så duktig den var, det gick undan och den hittade alla 3 figuranterna som hade gömt sig utan problem.
Solen kom fram och värmde upp vår dag i slutet så dt blev riktigt härlig. Jag och Anna stannade kvar när de andra hade kört hem för att låta våra hundar hälsa på varandre i lugn och ro och utan koppel
Det var inga problem och en härlig avslutning på en härlig helg. Nu känner jag mig riktigt taggad att komma ut i skogen igen med både Enzo och Tyson för att lägga spår och om jag hittar någon som vill följa med kan vi köra lite sök. Vi har fått maillista på alla deltagarna vilket är jättebra för nu har man ju några man lärt känna som man vet är intresserade :-)

Nu blir det slappa för resten av kvällen och en liten promenad senare i kväll. Hoppas er helg oxå har varit bra, kram

13 kommentarer:

Carina sa...

Tackar, jag kan ju inte låta bli att ädra lite då och då! Jag tror att det blir samma hundar nästa gång också för vi ska göra bana då också. Men får hoppas att Krita inte bryr sig om den andra hunden då!
Låter som en bra dag i skogen idag med.
Ha det bra.

Elin sa...

Tack :)
Kan behövas, har kurerat mig med allt snart!

Kul med sök, jag gillar när du lägger upp en massa bilder =)

Patricia & Elwiz sa...

Ni verkar också ha haft en händelserik dag :D! Roligt med spår/sök!

Stella o Doris matte Lotta sa...

Tack för Grattiset!!

Vilken kul helg ni haft!! Här kör vi mest spår, Stella är inte mycket för sök, hon gillar ju inte riktigt folk hon inte känner, funderar dock på att prova sök med Doris..

Det är ju så härligt när hundarna har jobbat med huvudet, de blir så trötta då :-)

Grabbarna boys sa...

Jaaaa, ni har haft en kanondag i skogen.
Själva har vi klampat omkring i värsta sumpmarken på utställningen idag i Hässleholm.
Förutom det och det kalla, blåsig vädret så har vi också haft en superkul dag.
Ha det så bra.
Kram!!

Malin sa...

Vilken helg ni haft, vad härligt! Förstår att du är taggad att fortsätta.
Lill-tjejen är precis fyllda 8 veckor.
Ha en underbar måndag, kram Malin

Torsten sa...

Kul ni haft det!!! Visst är det roligt att lära sej nya saker?!!
Jo, vi har också haft en bra helg, synd bara att den tar slut så fort :)
Ha en bra måndag!

Anneli+vavvorna sa...

Ja, Summer äääälskar solen. Långholmen är ett fantastiskt ställe att åka till. Ligger mitt inne i stan.

Det där med spår låter väldigt kul.

Sussi sa...

Det där måste ha varit riktigt skoj för vovvarna..
Skönt att solen kom fram sen. Enzo verkar inte rädd för en större hund i alla fall vilket är bra om han någongång skulle träffa Doris ;)

Kramisar

Elin sa...

Ja, man behöver ju det. & Känna att man är ett "vi" för en stund. Det är jätte skönt, och det bästa är att det knappt syns, ett grönt nät i en grön häck. Så bra! :)

Ni verkar ha haft en superrolig fullspäckad helg! Skulle med vilja gå på någon sådan helg grej. :)

Patricia & Elwiz sa...

Dumma youtube :p. Filmen var lite mörk men inte så mörk som den blev när jag laddade upp den. Jaja man ser väl lite iallafall :D o tokryck får han verkligen. Undra varför det är så hemskt att bli ren? haha

Anonym sa...

Så söta voffsingar!!!
Det är kul när man får en bild av dom och inte bara får höra om dem.
Men jag har ett klagomål...
Det finns bara en enda bild på dig..PÅ HELA BLOGGEN!!!
Kramisar Tessie

Fajsty sa...

Hej.
Suss o Fajsty här =)
Lenas hund heter Koja och är en Malinos =)